Har jag ärvt min pappas hår?

Det är faktiskt så att de flesta män blir tunnhåriga förr eller senare. Omkring hälften av alla svenska män börjar tappa hår på huvudet innan de fyllt femtio, men tyvärr inträffar det ännu tidigare för vissa. De flesta unga män har en kompis eller två där vikarna kryper bakåt snabbare än hos de andra.

Vad är orsaken till att många män förlorar sitt hår redan i ung ålder?

Om håret gradvis tunnas ut, vikarna kryper bakåt och man blir lite tunnhårigare baktill på huvudet, är sannolikheten hög att man har androgen alopeci (ärftligt håravfall). 95 procent av allt håravfall hos män beror på detta genetiska tillstånd. Förutom ärftlighet spelar ålder och hormoner stor roll för processen.

Beställ nu – rabatt på första leveransen!

Ärftlighet

Androgen alopeci (AA, ärftligt håravfall, manlig skallighet) är genetiskt betingat – det betyder att det är ärftligt. Det innebär att endast de som har fått AA-gener från sina föräldrar kan få denna form av håravfall. Androgen alopeci är ett normalt fenomen – inte en sjukdom eller missbildning – 95 procent av allt håravfall beror på AA.

Androgen alopeci är ärftligt för både män och kvinnor, men det är främst hos män som håravfallet märks i tidig ålder.

Ålder

När håravfallet börjar och hur snabbt det utvecklas varierar mycket. Vissa upplever att det är bäst att raka sig direkt, medan andra försöker behålla en frisyr så länge som möjligt.

Hos en liten andel män börjar håravfallet redan före 20 års ålder, men hos de flesta ser man att håret blir tunnare först efter 25 och upp mot 30-årsåldern

Hormoner

Rent tekniskt beror håravfall på att hårsäckarna på huvudet hos personer med AA är mer känsliga för manliga könshormoner (androgener) än hos personer utan AA. Det betyder att när pojkar blir män och testosteronnivåerna i kroppen ökar, kommer hårsäckarna (hårfolliklarna) att påverkas så att produktionen av hårstrån stannar upp (hårsäckarna ”fastnar” i vilofasen).

Läs om Stian Øvretveit-Heimtun och hur han visste att håravfallet skulle komma

Provexin®A100HF
Provexin®A100HF* är en gel som appliceras på hårbotten där håravfallet sker. Gelen innehåller
ingredienser som skapar goda tillväxtförhållanden vid håravfall som beror på androgen alopeci (ärftligt håravfall).

Produkten har utvecklats i Sverige, och en studie utförd vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg visade att hos hälften av de som använde Provexin®A100HF ökade hårväxten med 50 procent.

Läkarna kunde se förändringar i hårväxten redan efter fyra veckor i vissa fall, men försökspersonerna själva såg inte så tydlig effekt förrän efter några månader. Det kan förklaras av det faktum att den första hårtillväxten är i form av vellushår (mjukt och opigmenterat hår), men när håret fortsätter att växa blir det tjockare och hårväxten återgår till det normala. Provexin®A100HF har inga bevisade biverkningar.

* Provexin®A100HF är registrerad som medicinteknisk produkt klass I i EU.

Beställ NU!